Tips keuken ontwerpen

Tips keuken ontwerpen? Lees hier alle tips voor het ontwerpen van uw keuken. Inspiratie nodig voor het ontwerpen van uw keuken? Hier vindt u alle tips over het ontwerpen van uw keuken.

Deze eenvoudige stappen zullen u helpen bij het ontwerpen van uw keuken.

Tips keuken ontwerpen

1. Begin met de totale lengte van uw keuken

Wat is de totale lengte van uw keukenruimte? Heeft u een ruimte met een hoek? Meet de tweede muur dan ook en haal er 60 cm af (dit is de gemiddelde diepte van je keuken). Heeft u een u-vormige ruimte?

Meet u alle drie de muren en trekt u er twee keer 60 centimeter van af. Deze hoeken kunnen we uiteindelijk benutten. We kijken bij wat de lengte van de keuken betreft altijd naar de voorzijde van de kasten.

2. Een dieper aanrechtblad

De meeste keukens hebben een aanrechtblad van 60 centimeter. Dit is voor vele ruim voldoende. Wanneer uw ruimte het toelaat kunt u de keukenkasten iets van de muur plaatsen zodat u een dieper aanrechtblad kunt hebben. De kasten hoeven niet heel ver van de muur. Een verschil van 5 a 10 centimeter merkt u al direct en u zult er dan ook erg profijt van hebben.

3.Bereken de breedte van uw benodigde keukenapparatuur

U heeft de keuken ruimte opgemeten en u weet nu de lengte van alle muren in uw keukenruimte. Nu gaan we de breedte van de keukenapparatuur er aftrekken. Waarom doen we dit?

liniaal keukenEen keukenontwerp wordt soms gehinderd door de keukenapparatuur wat er in zit.

Door eerst de keukenapparatuur een goede plek te geven, kun je makkelijker een keuken ontwerpen.

Eerst kijken we welke apparatuur er nodig is en vervolgens hoe breed de apparatuur samen is.

Tel hierbij 60 centimeter op voor een spoelkast. Dit kan echter ook een 45 centimeter kast zijn bij een enkele spoelbak of een kleine keuken.

Dus als voorbeeld: Koelkast 60 cm, kookkast 60 cm (met een kookplaat erop), vaatwasser 60 cm, spoelbak 60 cm. Tel alles op en kijk welke lengtemaat u nog over heeft, in dit voorbeeld hebben we in totaal dus al 240 cm alleen aan apparatuur.

Kijk hier voor een handig overzicht van keukenmaten voor uw keukenontwerp en maten van apparatuur.

4. Welke lengte houdt u over?

De lengte die u nu overhoudt is de lengte die u vrij kunt indelen en gebruiken tussen de apparaten. De overgebleven ruimte kunnen gewone onderkasten zijn, maar ook ladekasten of interieurkasten.

Deze kasten bepalen grotendeels de vormgeving van het keukenontwerp. Dit is wel afhankelijk van waar we de apparaat kasten gaan plaatsen. Zorg voor een logische- en praktische indeling voor zoveel mogelijk gebruikersgemak.

5. Waar komen de apparaten?

Wat is een praktische indeling van de apparaten? Je kunt nog een mooie keuken ontwerpen, maar de apparatuur moet op een logische plek zitten. Het is bijvoorbeeld niet handig als de vaatwasser in de hoek zit van een hoekkeuken.

De volgende tips keuken ontwerpen zijn voor de apparatuur:

  • Een koelkast komt meestal aan het uiteinde van een keuken te staan. Wat ook nog wel eens voorkomt is dat het eventueel vrij komt te staan.
  • Een kookplaat en spoelbak komen meestal in het midden waarbij we vrije ruimte aan zowel de linker- als rechterkant over houden. U kunt natuurlijk uitgaan van de bestaande aansluitpunten, maar dit is zeker niet nodig.
  • Bij een kook- of schiereiland maakt het niet uit. De vaatwasser kan het beste bij de spoelbak zitten. De indeling van de keuken is al duidelijk doordat de plek van de apparaten al zijn bepaald.

Ontwerp je keuken

  • Goed voorbereid de showroom in;
  • Binnen 10 minuten een 3D ontwerp;
  • Snel, gemakkelijk en gebruiksvriendelijk;
  • Geen technische kennis vereist;
  • Geen downloads of installaties nodig.

Ontwerp mijn keuken

Belangrijkste tips keuken ontwerpen

De belangrijkste tip om je keuken te ontwerpen: probeer alles. Denk niet meteen dat iets niet past. Er is een kans dat de ideale keuken niet helemaal te plaatsen is, maar misschien wel een groot deel ervan, al dan niet met een kleine aanpassing. Denk als laatste eventueel nog aan een mogelijkheid om uit te bouwen.

Maak niet één ontwerp. U kunt er zoveel maken als dat u zelf wilt. Maar laat door een keukenadviseur ook een ontwerp maken. Die kunnen vaak toch handige tips geven en hebben een frisse kijk op de zaak. Kijk ook eens of de nieuwe keuken elders in het huis beter tot zijn recht komt.

Ook al heeft elke keukenwinkel een andere manier van werken, u zult nu een heel eind moeten komen met tekenen. Neem uw ontwerp mee naar de showroom en bespreek de mogelijkheden.

Start met ontwerpen

Heeft u een kleine keuken? Bent u opzoek naar inrichting tips voor uw kleine keuken? Wij begrijpen dat een kleine keukenontwerpen/zoeken lastig kan zijn.

Hier vindt u alle informatie betreft kleine keukens.

Ontvang de gratis keukenboeken met ruim 500 pagina’s vol inspiratie en informatie of bekijk hier direct goedkoopste keukenzaak van dit moment.